top of page

Orthodontie

Wat is orthodontie?

Orthodontie of gebitsregulatie heeft als doel het verkrijgen van een functioneel stabiel en regelmatig gebit dat er eveneens mooi uitziet. Hierbij wordt niet enkel gekeken naar de onregelmatige tandstand maar naar eventuele foute stand van de kaken. Iedereen die gezonde tanden en gezond steunweefsel heeft komt in aanmerking voor orthodontie. Dus niet enkel kinderen en jongeren kunnen 'beugelen' maar ook volwassenen.

Een mooi regelmatig gebit zorgt ervoor dat iemand goed kan kauwen, bijten, praten en lachen. Minstens zo belangrijk is het echter dat een gebit met rechte tanden veel meer kans maakt om gezond te blijven, omdat het beter schoon te houden is.

Dit voorkomt dure tandheelkundige behandelingen in de toekomst!

De orthodontist doet meer dan alleen tanden recht zetten. Hij houdt zich bezig met het beïnvloeden van de groei van de gelaatsbeenderen zodat er een harmonieus gelaat ontstaat. De orthodontist legt er zich dus speciaal op toe, fouten in de gebitsontwikkeling en gelaatsgroei bij te sturen en te corrigeren.

Waarom raadpleeg ik een orthodontist?

De meeste patiënten roepen de hulp in van een orthodontist, omwille van esthetische redenen. Ze wensen een mooi gebit en een harmonisch profiel.

De tanden van de boven- en onderkaak vormen samen één geheel. Als de tanden goed op mekaar passen, kan dit geheel goed werken. Maar vaak zie je dat dit niet zo is.

Enkele voorbeelden hiervan volgen:

  • Soms zie je een vergrootte afstand tussen de tanden van de boven- en de onderkaak. Daardoor is het vaak moeilijk om iets af te bijten.
     

  • Soms glijden de tanden in de verkeerde richting af bij het dichtbijten. Daardoor kunnen de kaken scheef groeien.
     

  • Soms zie je dat de tanden heel scheef staan en over mekaar groeien. Dit komt meestal omdat er ruimte tekort is in de kaak.

bottom of page