top of page
parodontitis 2.jpeg

Parodontologie

Parodontologie is een specialisatie binnen de tandheelkunde die zich richt op het onderzoek en behandeling van het parodontium. Het parodontium is het steunweefsel van de tanden en bestaat uit het tandvlees, het kaakbot en de vezels die de tandwortels aan het kaakbot verbinden. 

 

Wanneer het parodontium door onsteking wordt aangetast, spreken we van parodontitis. Parodontitis kan een van de oorzaken zijn van slechte ademgeur (halitosis).

Het parodontium en vooral het tandvlees kunnen ook beschadigd worden door een trauma, zoals hard en verkeerd tandenpoetsen, of verkeerde posities van wortels/tanden. Hiervoor bestaat ook een behandeling.

is een ontsteking aan het tandvlees en/of kaakbot. Deze ontsteking ontstaat wanneer bacteriën zich accumuleren op tanden en kiezen en tandplaque vormen langs

de tandvleesrand. Op termijn kan het leiden tot het verlies van tanden.

Er zijn twee belangrijke redenen om parodontitis te behandelen:

  1. Tandvleesontstekingen leiden tot verlies van steunweefsel rond de tandwortels waardoor tanden en kiezen los gaan staan en verloren gaan.

  2. Daarnaast is onbehandeld, ongezond of ontstoken tandvlees een continue bron van bacteriën en hun afvalproducten die in de bloedstroom terecht komen en kunnen zorgen voor infecties elders in het lichaam.

Gingivitis-2.jpeg
Parodontitis

Een ontsteking in de tandvleesrand (gingivitis) wordt veroorzaakt door bacteriën. Die bacteriën zitten in de tandplak. Tandplak is een zacht en kleverig, nauwelijks zichtbaar laagje op de tanden en kiezen.   

Een tandvleesontsteking kan zich in de diepte uitbreiden naar het kaakbot rondom de tanden en kiezen. Deze voortschrijdende ontsteking met afbraak van vezels en kaakbot heet parodontitis.

Parodontitis kan lang onopgemerkt blijven, omdat het vaak pijnloos is.

Enkele kenmerken die kunnen optreden zijn: rood, slap en gezwollen tandvlees, bloedend tandvlees bij het poetsen of eten en terugtrekkend tandvlees. Ook een vieze smaak of een slechte adem kunnen duiden op parodontitis.

Bloedend tandvlees betekent dat er sprake is van tandvleesontsteking (gingivitis). Negeer dit signaal niet, maar onderneem actie om het tandvlees weer gezond te krijgen. 

Tijdige behandeling kan het verlies van tanden en kiezen voorkomen. 

Door de combinatie van een goede mondhygiëne en de gebitsreiniging verdwijnt de ontsteking meestal en hecht het gezonde tandvlees zich vast aan de tanden en kiezen. 

Een correcte nazorg en opvolging door de Parodontoloog zijn belangrijk om uw mond gezond te houden.

Dad-Breath_edited.jpg
Halitose

Halitose betekent slechte adem. Bij halitose vindt iemand de geur van zijn of haar adem onaangenaam of zelfs afstotend. Maar vooral mensen in de omgeving kunnen de halitose opmerken. Als men mensen vraagt naar de oorzaak van halitose dan zullen de meesten antwoorden dat een maagprobleem de oorzaak is.

 

Niets is echter minder waar: bij de meeste patiënten met halitose ligt de hoofdoorzaak in de mond. Mensen in de omgeving van een persoon met halitose hebben vaak grote problemen met de vieze geur waardoor vermijdingsgedrag ontstaat.

Halitose is voor de patiënt een ernstige aandoening die in meer dan één opzicht het leven negatief kan beïnvloeden. Meestal is er een goede behandeling mogelijk.

Als er orale halitose is vastgesteld, kan de oorzaak daarvan liggen in de bacteriële tandplak die wordt gevonden bij tandvleesontsteking of in de bacteriële plak op de tongrug.

De behandeling bestaat vrijwel altijd uit het aanleren van het goed verwijderen van alle bacteriële tandplak van de tanden en kiezen door de patiënt (mondhygiëne). Zonodig wordt ook een parodontale behandeling uitgevoerd.

recessie%20grillet_edited.jpg
Plastische Chirurgie

Parodontale chirurgie is niet beperkt tot de chirurgische behandeling van het geïnfecteerde parodontium. Esthetische chirurgie omvat alle chirurgische ingrepen die gericht zijn op het corrigeren van anatomische afwijkingen, ontwikkelingsstoornissen en traumatische of pathologische afwijkingen van het tandvlees.

Voorbeelden van parodontale plastische chirurgie zijn: tandvleesaugmentatie, recessiebedekking, behandeling van peri-implantaire zachte weefsels, kroonverlenging, frenectomie, gingivectomie.

Er worden verschillende technieken toegepast, afhankelijk van de klinische situatie.

bottom of page