top of page
  • Silocare

Verbod op supplementen bij patiënten met verhoogde tegemoetkoming: een zegen of een vloek?


Vanaf januari 2024 treedt een nieuw wet in, of beter bekend onder de "wet Frank Vandenbroucke".

Deze wet verbiedt de tandartsen om supplementen aan te rekenen bij patiënten met verhoogde tegemoetkoming.


Ontdek hier waarom deze wet nadelig is voor u als omnio/WIGW-patiënt.


Wat verandert er dan binnenkort met de nieuwe wet?


1.      U zal als Omnio-patiënt bvb niet meer de vrijheid hebben om te kiezen welke prothese u wilt. U zal enkel nog recht hebben op een kunstharsprothese:

-          Zonder haakjes

-          Zonder metalen versteviging

-          Zonder metalen basis

-          Zonder kliksysteem

 

Zelfs als u toch een prothese wil betalen die beter vast zit en gunstiger is voor het restgebit, zal de wet Vandenbroucke de tandarts verbieden deze voor u te maken. Omdat de tandarts zelfs met uw goedkeuring niet de meerkosten voor deze verbeteringen mag aanrekenen.

Hetzelfde geldt bvb ook voor het plaatsen van een vulling.

 

2.      U zal als Omnio-patiënt bij de tandarts wel nog terecht kunnen voor een ontzenuwing. Deze zal alleen niet meer altijd kunnen gebeuren met de nieuwste, beste (en dus duurdere) technieken. De slaagkans zal hierdoor dalen. U hebt als Omnio niet meer de vrije keuze om hier toch een supplement voor te betalen. Dit wordt verboden door deze wet. Het alternatief is tandextractie, en dus minder kwalitatief zorg voor u als patiënt.

 

3.      Het is mogelijk dat u als Omnio-patiënt nog moeilijker bij de nu al zwaar overbevraagde orthodontist of parodontoloog zal binnen geraken. De kostprijs van orthodontische apparaten of blokjes en allerlei materiaal ligt bvb veel hoger dan de conventie-tarieven. De orthodontist kan u niet behandelen omdat de wet hem verbiedt supplementen aan te rekenen voor de meerprijs op een apparaat of blokjes.

U als patiënt kan dus maar enkel het deel van de behandeling krijgen die door de conventietarieven gedekt wordt.

 

 4.      Weet dat er gespecialiseerde praktijken zijn die zich enkel richten op kinderen en volwassenen met een beperking. Deze groep vraagt zeer veel tijd, energie en speciale materialen om hen toch de nodige zorgen te kunnen geven, zoals bvb het gebruik van lachgas. De overheid voorziet hiervoor geen extra vergoeding binnen conventie. Als deze personen en hun verzorgers geen supplementen meer mogen betalen, moeten deze centra hun deuren sluiten en kunnen deze mensen nergens meer terecht voor hun gespecialiseerde tandzorg.


5. U als omnio/WIGW-patiënt bent altijd welkom in onze praktijk maar er zijn echter behandelingen die niet meer mogelijk zullen zijn omdat de werkelijke kostprijs hoger ligt dan de vergoeding door de mutualiteit.Wij zijn als tandarts niet tegen het beschermen van de kwetsbare patiënt. Wij zijn wel voor de vrijheid van elke patiënt om ZELF te kiezen voor de best mogelijke behandeling.


Heeft u nog vragen of opmerkingen omtrent deze wet?

Richt u tot het kabinet van minister Vandenbroucke: info@vandenbroucke.fed.be

72 weergaven0 opmerkingen

コメント

5つ星のうち0と評価されています。
まだ評価がありません

評価を追加
bottom of page